Liever stille nacht dan vuurwerknacht

Geluidsnet meet permanent het geluidsniveau op bepaalde plaatsen rond Schiphol. Via een vergelijking met de radartracks selecteert het daaruit de geluidsproductie van vliegtuigpassages.

De metingen in Oegstgeest tijdens Oudejaarsnacht 2013 laten zien dat het gemiddelde geluidsniveau rond 80 decibel lag. Kort na middernacht werd een piek bereikt van meer dan 100 decibel. Gelukkig kwam dat niet door vliegtuigen, maar door vuurwerk.

Oudjaar2013Oegstgeest

Tijdens de Kerstnacht 2013 lag het geluidsniveau aanzienlijk lager. Overigens blijkt uit die metingen dat er ook tijdens “stille nacht” uitschieters zijn boven 65 decibel die wel worden veroorzaakt door vliegtuigen.

Kerstnacht2013Oegstgeest

Niettemin wenst OZZV u veel stille nachten toe in 2014 (en stille dagen trouwens ook)!

Lees ook...